Wrap VS Cat : Panduan Untuk Menambah Seri Penampilan Kereta Anda

Keadaan cuaca Malaysia yang tidak menentu serta jalan raya yang kasar boleh mengakibatkan cat kereta anda menjadi pudar, retak, dan mengelupas dari masa ke masa. Hal ini menyebabkan kereta anda kehilangan nilai dan menjadi lebih mudah terdedah kepada kerosakan serta karat.

Jika anda bercadang untuk memberikan penampilan baharu kepada kereta anda supaya kelihatan seperti baru, terdapat banyak pilihan yang boleh dipertimbangkan. Anda boleh mengecatnya semula supaya kelihatan seperti baru keluar dari kedai kereta, atau anda boleh membalutnya dengan reka bentuk khusus.

 

 

Sebelum anda mengambil keputusan untuk mengubahsuai semula kereta anda, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Sebelum membuat keputusan mengenai pilihan terbaik untuk memberikan penampilan baru kepada kereta anda, mari kita terlebih dahulu memahami kelebihan dan perbezaan antara kedua-dua pilihan tersebut.

 

Mengecat Kereta Anda

Mengecat semula kereta biasanya menjadi pilihan utama bagi mereka yang ingin menaik taraf kereta mereka. Anda boleh memilih untuk mengembalikan warna asal kereta anda sepenuhnya atau mengecatnya dengan warna yang berbeza dengan pelbagai pilihan penutup khas seperti penutup padat, logam, atau berkilau untuk mencapai penampilan yang diinginkan.

 

 

Ini adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum anda membuat keputusan untuk megecat semula kereta anda.

 

Jenis Cat Kereta

 

Cat Akrilik

Untuk kenderaan yang lebih lama atau antik, jenis cat yang biasanya digunakan ialah cat akrilik. Cat ini lebih murah berbanding cat uretan moden, sangat mudah untuk digunakan, tetapi tidak bertahan lama kerana cenderung memudar selepas terdedah untuk jangka masa yang lama.

Terdapat Tiga Jenis Cat Akrilik :

  • Cat Enamel Akrilik : Cat akrilik yang sangat tahan lama yang membentuk lapisan keras semasa kering dan tahan lama, tetapi sangat sukar untuk digunakan.
  • Cat Lak Akrilik : Jenis cat ini murah dan sangat mudah digunakan, tetapi mempunyai jangka hayat yang paling pendek di antara cat akrilik lain. Komposisi kimianya juga menjadikannya tidak sah di beberapa negara.
  • Urethane Akrilik : Gabungan antara cat akrilik dan uretan dengan manfaat kedua-dua jenis cat tersebut, seperti aplikasi yang mudah dan jangka hayat yang panjang.

Cat Uretan

Sejenis cat moden yang telah menjadi standard industri bagi kebanyakan kenderaan hari ini, cat uretan agak mahal tetapi ia mempunyai jangka hayat yang sangat panjang, memberikan penutupan yang lebih baik, dan juga sangat tahan lama.

Penutupan Cat

Membuat pilihan warna yang sesuai untuk kereta anda boleh menjadi pening, terutamanya apabila anda perlu mempertimbangkan jenis penutupan yang ingin anda cipta untuk mencapai penampilan yang diinginkan untuk kereta anda.

Berikut adalah beberapa jenis penutupan yang terdapat di pasaran yang boleh anda pilih.

 

Solid

Secara lalai, kebanyakan kereta datang dengan penutupan padat atau berkilat, biasanya dalam warna asas seperti merah, putih, atau hitam. Penutupan padat mudah untuk dihasilkan, murah, dan boleh dijaga dengan mudah.

Proses aplikasi terdiri daripada tiga lapisan dan ia bermula dengan primer, kemudian cat itu sendiri, dan akhirnya lapisan lak. Walaupun kebanyakan pengeluar pada masa ini memilih untuk menggunakan cat “dua-paket” yang mencampurkan kedua-dua cat dan lak bersama-sama.

 

Metallic

Kehadiran sedikit serbuk aluminium dalam cat logam akan membuat kenderaan anda bersinar terang di bawah sinar matahari. Walaupun kelihatan hebat, penutupan cat ini menarik kotoran dengan mudah dan juga agak mahal.

 

Pearlescent

Cat pearlescent adalah sama seperti cat logam, tetapi ia menggunakan kristal seramik untuk memantulkan dan membias sinar matahari untuk mencipta kilauan yang unik dan spektakuler yang menonjol. Cat ini tidak murah dan juga mahal untuk dibaiki tetapi penampilan glamor yang dibawanya membantu mengekalkan nilai kereta anda.

 

Matte

Ini adalah penutupan yang paling mahal yang boleh anda dapatkan untuk kereta anda. Ia akan memakan belanja beribu-ribu ringgit dan hanya datang dalam warna hitam, kelabu, atau perak. Menjaga penutupan jenis ini juga sangat merepotkan. Mereka memerlukan pembersihan berkala menggunakan syampu khas dan pembersih manakala najis burung harus dibersihkan dengan segera atau anda akan berisiko merosakkan penutupan.

Membalut Kenderaan Anda

Pembungkusan automotif adalah pilihan yang sangat popular di kalangan peminat kereta yang ingin membuat kereta mereka kelihatan lebih kemas. Terdapat pelbagai jenis warna yang menarik, reka bentuk, dan penutupan yang boleh anda pilih untuk membungkus kereta anda, dan jika anda mempunyai belanjawan yang mencukupi, anda boleh mendapatkan satu yang dibuat khas untuk anda!

Alasan utama mengapa pembungkusan automotif semakin popular pada hari ini adalah kerana ia dianggap sebagai alternatif yang lebih terjangkau berbanding dengan proses pengecatan. Inilah segala yang perlu anda ketahui tentang pembungkusan automotif.

 

Vinyl Wrap

Filem nipis dan fleksibel yang diperbuat daripada polivinilklorida (PVC) yang hanya empat mil tebal, pembungkusan vinil datang dalam pelbagai warna, tekstur, dan penutupan. Pembungkusan vinil adalah semata-mata kosmetik dan digunakan untuk mengubah rupa kereta anda tanpa merosakkan cat kereta anda.

 

 

Bergantung pada reka bentuknya, pembungkusan vinil biasanya digunakan untuk melindungi seluruh kereta atau bahagian-bahagian kereta untuk memelihara cat asal dan mengekalkan penampilan kereta anda tanpa perlu melalui proses yang melelahkan.

 

Plastic Protection Films (PPF)

Berbeza dengan pembungkusan vinil, PPF (Paint Protection Film) digunakan untuk menambah lapisan perlindungan yang meluas kepada permukaan kereta anda. Biasanya sekitar lapan mil tebal, filem transparan ini akan melindungi cat kereta anda daripada calar, cela, serpihan batu, najis burung, dan kerosakan UV. PPF biasanya datang dalam dua pilihan – mengilat dan matte.

 

 

Beberapa PPF yang berkualiti tinggi juga mempunyai lapisan penyembuhan sendiri yang membolehkan filem ini secara automatik memperbaiki calar yang sangat kecil yang disebabkan oleh serpihan batu menggunakan panas matahari.

 

Wrap VS Cat: Mana yang Patut Anda Pertimbangkan untuk Kereta Anda?

Sekarang bahawa anda sedar mengenai pilihan yang ada untuk anda apabila datang kepada cat dan wrap, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum memilih untuk cat atau wrap kereta anda.

 

Kos

Kos purata untuk cat sebuah sedan boleh mencecah antara RM2,000 hingga RM15,000, bergantung kepada saiz kereta dan pilihan penutupan. Penutupan yang lebih mahal memerlukan lebih banyak masa, kerja, dan perhatian untuk memastikan ia keluar dengan sempurna.

Sementara itu, kos untuk wrap sebuah sedan berkisar antara RM1,400 hingga RM2,500 untuk aplikasi pembungkusan asas. Reka bentuk yang kompleks akan menelan kos lebih tinggi, tetapi ia adalah harga yang kecil untuk membayar jika anda merancang untuk mengekalkan cat asal kereta anda dalam keadaan terbaik untuk bertahun-tahun akan datang.

 

Ketahanan

Cat kereta melindungi permukaan logam kereta dari kerosakan lebih lanjut seperti calar, karat, dan dent. Tetapi selepas tiga hingga lima tahun digunakan, cat akan mula pudar dan anda juga akan mula memperhatikan serpihan, cela, dan tanda calar pada permukaan cat, yang mendedahkan logam di bawahnya kepada kerosakan lebih lanjut.

Pembungkusan menambah penghalang luaran kepada kerja cat anda yang melindungi ia daripada serpihan batu, tanda calar, dan najis burung, selain melindungi cat asal kereta anda dari pendedahan matahari yang berpanjangan. Kecuali pembungkusan koyak, cat kereta anda akan terus terlindung dan ia masih akan menampilkan kilauan asalnya selepas pembungkusan dibuang.

 

Proses

Cat sebuah kereta melibatkan proses yang panjang yang termasuk memisahkan kereta itu, menanggalkan cat lama serta menyediakan permukaan kereta dengan memperbaiki kecacatan seperti calar, dent, dan karat untuk memastikan kerja cat baru dapat mencapai penampilan yang licin.

Mengambil masa untuk mengaplikasi cat, mengecat beberapa lapisan, dan menunggu sehingga kering, keseluruhan proses melukis sebuah kereta boleh mengambil berbulan-bulan, tetapi hasil akhirnya memastikan kereta itu kelihatan baru, seolah-olah baru keluar dari kilang penjual.

Bandingkan dengan proses yang panjang untuk melukis sebuah kereta, proses wrap sebuah kereta adalah sangat mudah. Ia hanya melibatkan mengukur semua panel yang anda rancang untuk dibungkus dan membersihkan permukaan kereta dengan teliti sebelum anda meneruskan untuk membungkusnya.

Dalam tempoh dua hingga tujuh hari, kereta anda boleh dibungkus sepenuhnya dan siap untuk digunakan supaya anda tidak perlu menunggu lama untuk memperlihatkan dekalan baru yang manis yang baru anda dapatkan untuk kereta anda.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *