Adakah Rawatan Minyak Enjin & Aditif Bahan Api Betul-Betul Berfungsi?

Sebagai pemilik kereta, kita semua berusaha sebaik mungkin untuk menyelenggara kereta kita, sama ada dengan membawanya untuk servis berkala atau menggunakan alat ganti dan produk berkualiti. Selain minyak enjin dan bahan guna habis lain yang biasa anda masukkan ke dalam kereta anda, terdapat juga aditif yang dipasarkan sebagai mampu meningkatkan prestasi dan kebolehpercayaan kereta anda. Malah, banyak bengkel dan kedai alat ganti kereta menyediakan aditif automotif seperti aditif bahan api dan rawatan minyak enjin, tetapi adakah ia benar-benar berfungsi? Mari kita ambil tahu.

 

Apakah Aditif Automotif ?

Aditif adalah bahan yang ditambahkan ke dalam bahan api, minyak enjin, bendalir penukar gear, dan penyejuk untuk meningkatkan prestasi mereka. Oleh kerana aditif memainkan peranan penting dalam bendalir kereta moden, kebanyakan bendalir dalam kereta anda sudahpun mempunyai aditif yang ditambahkan oleh pengeluar.

Aditif boleh mempunyai fungsi yang berbeza bergantung kepada jenis cecair yang ditambahkan. Antara fungsi mereka termasuk meningkatkan ketahanan terhadap kakisan, kesan pembersihan, dan sifat pelinciran minyak enjin, dan juga mencegah bahan api daripada menimbun karbon dan lumpur di dalam enjin. Contoh aditif automotif yang anda boleh tambahkan sendiri ke dalam kereta anda termasuk penambah oktana bahan api, rawatan minyak enjin, dan aditif penyejuk.

 

 

Aditif dalam Minyak Enjin

Sebagai contoh bagaimana kita menggunakan aditif dalam kereta kita adalah apabila kita membuat keputusan tentang minyak enjin. Minyak enjin dibahagikan kepada tiga jenis – minyak mineral biasa, separa sintetik, dan minyak sintetik penuh. Minyak enjin biasa pada dasarnya adalah minyak mentah yang dipadatkan tanpa aditif. Minyak separa sintetik adalah minyak yang dipadatkan dengan aditif tiruan, manakala minyak sintetik penuh adalah sepenuhnya buatan manusia dan direka dengan aditif dari bawah ke atas.

Aditif dalam minyak separa sintetik dan minyak sintetik penuh membantu minyak itu untuk lebih baik melembut dan melindungi enjin anda daripada geseran dan kakisan. Aditif-aditif ini juga membantu minyak enjin bertahan lebih lama, itulah sebabnya minyak sintetik boleh bertahan sehingga 10,000 kilometer berbanding dengan 5,000 kilometer untuk minyak mineral. Untuk memberikan perlindungan tambahan kepada enjin anda, anda boleh memilih untuk menambah rawatan minyak enjin apabila menukar minyak.

 

Pembersih Injektor Bahan Api

Pembersih injektor bahan api, juga dikenali sebagai penghapusan karbon bahan api oleh beberapa pengeluar, adalah jenis aditif kereta yang paling popular. Ia direka untuk melarutkan pencemar dan penimbunan karbon di sekitar injektor bahan api untuk mengekalkan aliran bahan api dengan lancar ke dalam enjin. Pembersih injektor bahan api terdapat dari pelbagai jenama besar termasuk Liqui Moly dan X-1R, dan biasanya perlu dituang ke dalam tangki bahan api setiap 5,000 kilometer atau sebagainya. Berikut adalah beberapa kelebihan menggunakan pembersih injektor bahan api dalam kereta anda.

  • Pembakaran yang lebih lancar dalam enjin
  • Penggunaan bahan api yang lebih baik
  • Pengurangan pelepasan gas ekzos
  • Memanjangkan jangka hayat injektor bahan api dan badan throttle

Walaupun pembersih injektor bahan api berfungsi, mereka mungkin tidak seberkesan pada kereta baru kerana sistem penyuntikan bahan api mereka masih dalam keadaan baik. Oleh itu, adalah lebih baik menggunakan aditif bahan api ini selepas menjalankan kereta anda selama beberapa ribu kilometer.

 

Peningkat Oktana Bahan Api

Seperti pembersih injektor bahan api, penambah oktana adalah aditif bahan api yang anda tuangkan ke dalam tangki bahan api. Ia berfungsi untuk meningkatkan penarafan oktana bahan api anda untuk menghilangkan ketukan enjin jika anda memandu kereta yang mempunyai nisbah pemampatan yang tinggi. Berikut adalah penjelasan ringkas tentang penarafan oktana dan nisbah pemampatan.

Penarafan Oktana : Merujuk kepada ukuran kestabilan bahan api. Bahan api petrol dan diesel mengandungi campuran hidrokarbon termasuk iso-oktana, heptana, dan sebatian lain. Semakin tinggi jumlah iso-oktana, semakin tahan bahan api terhadap pembakaran secara tiba-tiba. Oleh itu, petrol dengan penarafan oktana atau RON (nombor oktana penyelidikan) yang lebih tinggi lebih tahan terhadap pembakaran secara tiba-tiba atau ketukan. Ini boleh menghasilkan peningkatan kecekapan bahan api dan peningkatan jangka hayat enjin.

Nisbah pemampatan : Merujuk kepada nisbah antara isipadu silinder enjin pada tahap maksimum dan minimum apabila piston berada di bahagian bawah dan atas langkahnya masing-masing. Berdasarkan animasi langkah enjin di bawah, bayangkan bahawa silinder enjin mempunyai isipadu 10 cc (sentimeter padu) apabila piston berada di bahagian bawah, dan 1 cc apabila piston berada di bahagian atas. Itu memberi kita nisbah pemampatan 10:1. Enjin dengan nisbah pemampatan yang tinggi mampu memampatkan lebih banyak udara dalam silinder yang menghasilkan pembakaran yang lebih kuat dan lebih kuasa. Walau bagaimanapun, enjin dengan pemampatan tinggi juga memerlukan bahan api yang berkadar oktana tinggi kerana bahan api berkadar oktana rendah lebih cenderung kepada pembakaran secara tiba-tiba.

 

 

Patutkah Anda Menggunakan Penambah Oktana Bahan Api ?

Kenderaan mewah dan prestasi tinggi biasanya dilengkapi dengan enjin yang mempunyai nisbah pemampatan tinggi, dan oleh itu, memerlukan bahan api dengan penarafan oktana yang lebih tinggi untuk mengelakkan pembakaran spontan, oleh itu, pembakaran yang tidak lengkap yang membawa kepada ketukan atau ketuk-ketuk dalam enjin. Jika kereta anda mempunyai bahagian prestasi tinggi, penambah oktana juga boleh meningkatkan kuasa kuda kereta anda tanpa risiko enjin anda meletup. Walaupun aditif bahan api ini boleh berguna untuk beberapa kereta, kebanyakan daripada kita tidak akan mendapat manfaat daripadanya kerana kebanyakan kereta di Malaysia boleh berjalan dengan baik pada petrol RON 95. Walau bagaimanapun, jika anda memandu kereta mewah atau prestasi tinggi, anda kemungkinan besar akan mendapat manfaat daripada menggunakan penambah oktana.

 

Rawatan Minyak Enjin

Kebanyakan minyak enjin sudah mengandungi aditif untuk membantu memberikan perlindungan maksimum kepada enjin anda. Walau bagaimanapun, minyak boleh merosot dari semasa ke semasa dan kehilangan aditifnya yang menghalang minyak daripada berfungsi dengan baik. Rawatan minyak enjin menyelesaikan masalah ini dengan memastikan aditif dalam minyak enjin bertahan lebih lama, dengan itu meningkatkan prestasi minyak. Berikut adalah beberapa aditif yang termasuk dalam rawatan minyak enjin dan apa yang mereka lakukan.

 

Pembersih : Membantu untuk menetralkan minyak, deposit, kotoran, dan asid, mengubahkannya menjadi larut supaya ia tidak berubah menjadi lumpur di dalam enjin.
Penambah Indeks Viskositi : Membantu mengekalkan viskositi minyak enjin melalui pelbagai suhu enjin supaya minyak dapat mengalir secara optimal dan melindungi permukaan dalaman enjin.
Agens Anti-Keausan : Melapisi permukaan enjin, melindunginya dari keausan dan koyakan. Sementara mereka menolak air dan menetralisir asid, mereka juga memperlambat korosi.
Agens Pelincir : Meningkatkan sifat pelinciran minyak enjin, memperlambat keausan dan koyakan enjin. Pelincir adalah salah satu komponen terpenting dalam produk rawatan minyak enjin.

 

Aditif dalam rawatan minyak enjin boleh mengurangkan keausan enjin, meningkatkan ekonomi bahan api, dan memanjangkan hayat enjin. Walau bagaimanapun, sama seperti pembersih injektor bahan api, anda kurang cenderung untuk mengalami manfaat ini dalam kereta baru kerana enjinnya masih dalam keadaan terbaik.

 

 

Aditif Penyejuk Enjin

Kita semua tahu bahawa penyejuk enjin adalah penting untuk menjaga enjin beroperasi pada suhu optimum dan mencegah pemanasan berlebihan. Walau bagaimanapun, penyejuk enjin biasa mungkin tidak selalu mampu menyejukkan enjin dengan cukup, terutamanya jika kereta sering digunakan dengan kuat, seperti di trek perlumbaan. Aditif penyejuk enjin menggunakan bahan kimia yang dipanggil surfaktan untuk menjaga enjin agar lebih sejuk.

Mengurangkan ketegangan permukaan air dan penyejuk dalam penyejuk enjin, menghalang pembentukan gelembung. Ini membolehkan larutan tersebut kekal dalam bentuk cecair walaupun di bawah suhu tinggi yang meningkatkan keupayaan penyejuk untuk menyerap dan memindahkan haba dari enjin. Walaupun aditif penyejuk enjin berfungsi, kebanyakan kereta boleh berfungsi dengan baik tanpa mereka. Kebanyakan masa, anda boleh menjaga enjin anda beroperasi pada suhu optimum hanya dengan memastikan bahawa anda mempunyai penyejuk yang mencukupi dalam tangki penyimpanan anda.

 

Rawatan Cecair Transmisi

Fungsi cecair transmisi adalah untuk melincirkan sistem transmisi dan membolehkan peralihan gear yang lancar. Ia juga sudah mengandungi detergen, pelincir, dan bahan perlindungan yang menjaga transmisi dalam keadaan kerja yang baik. Rawatan cecair transmisi mengandungi bahan kimia tambahan yang dapat mengurangkan suhu operasi dalam transmisi, menggalakkan peralihan yang lancar, dan mengurangkan penurunan keadaan alat kemasan transmisi. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dapat mendapat manfaat daripada rawatan cecair transmisi.

Kebanyakan kenderaan hanya digunakan untuk perjalanan harian dan perjalanan jauh sekali-sekala, yang tidak memberi tekanan berat kepada transmisi, dan oleh itu, tidak memerlukan rawatan cecair transmisi. Walaupun begitu, aditif automotif ini boleh memberi manfaat kepada beberapa kenderaan, terutamanya kenderaan yang lebih lama dengan jarak perjalanan yang tinggi, dan kenderaan yang kerap digunakan untuk menarik atau membawa beban berat.

Banyak pelincir dan bendalir automotif moden sudah mengandungi aditif sintetik yang cukup baik untuk melindungi fungsi dalaman kereta anda. Walaupun begitu, beberapa kenderaan, terutamanya yang lebih lama, pasti boleh mendapat manfaat daripada aditif automotif. Sama ada anda mempertimbangkan untuk merawat kereta anda dengan aditif bahan api atau rawatan minyak enjin, pastikan untuk berunding dengan mekanik anda dan dapatkan nasihat mereka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *