Perbezaan antara Insurans Kereta dan Waranti Kereta

Sebelum membeli kereta, kebanyakan daripada kita biasanya sudah membuat pengiraan mengenai bayaran pendahuluan dan bayaran bulanan (ansuran) yang perlu dibayar kepada bank. Namun, ramai yang kurang memberi perhatian kepada waranti yang ditawarkan serta perbelanjaan lain yang penting dalam pemilikan kereta, seperti kos penyelenggaraan dan insurans kereta.

 

Waranti dan insurans kereta adalah aspek penting yang perlu diberi perhatian kerana kedua-duanya menawarkan perlindungan kepada anda dan kereta anda daripada kejadian yang tidak dijangka. Contoh kejadian tersebut termasuklah kerosakan dan kemalangan. Walaupun fungsi waranti dan insurans kereta berbeza, tujuan utamanya tetap sama iaitu memberikan perlindungan kepada pemilik kereta. Apakah perbezaannya? Mari baca artikel ini kerana kami akan berkongsi maklumat mengenai perbezaan antara kedua-dua perkara ini.

 

Apa itu insurans kereta?

Insurans kereta ialah perlindungan yang wajib dibeli oleh pemilik kenderaan untuk melindungi pemandu dan pihak ketiga daripada risiko tuntutan kerosakan atau kerugian.

Secara tidak langsung, ini bermakna perlindungan insurans tersebut akan membantu mengurangkan beban kewangan individu sekiranya berlaku sesuatu seperti kemalangan, kerana kos pembaikan atau kerugian akan ditanggung oleh syarikat insurans.

 

Kenapa perlu beli insurans kereta?

Sebagai pemilik kenderaan, adalah tanggungjawab anda untuk memastikan bahawa kenderaan anda dilengkapi dengan insurans kereta yang sah dan masih aktif sebelum digunakan di jalan raya.

Ini disebabkan, mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mensyaratkan bahawa semua pemilik kenderaan harus memegang Lesen Kenderaan Motor (LKM), atau lebih dikenali sebagai roadtax, yang sah sebelum kenderaan itu dibenarkan beroperasi di atas jalan raya.

Untuk memastikan pembaruan cukai jalan kenderaan, pemilik kenderaan perlu memiliki insurans kenderaan terlebih dahulu. Oleh itu, pemilik kenderaan perlu memperbaharui insurans (sekurang-kurangnya perlindungan insurans kereta bagi pihak ketiga) terlebih dahulu sebelum memperbaharui roadtax mereka sebelum tamat tempoh.

Kegagalan untuk memastikan kenderaan mempunyai salah satu daripadanya boleh mengakibatkan tindakan undang-undang, seperti dikenakan saman oleh pihak berkuasa.

 

Jenis-jenis insurans kereta

Insurans komprehensif

Polisi insurans komprehensif memberikan perlindungan paling lengkap kepada pemilik kenderaan.

Ia meliputi perlindungan terhadap kerugian atau kerosakan harta benda peribadi serta tuntutan daripada pihak ketiga, termasuk kerugian harta benda pihak ketiga, kecederaan, atau kematian akibat kenderaan anda.

 

Insurans pihak ketiga, kebakaran & kecurian

Polisi insurans pihak ketiga, kebakaran, dan kecurian memberikan perlindungan kepada pemandu terhadap tuntutan dari pihak ketiga yang melibatkan kerugian atau kerosakan harta benda, kecederaan, atau kematian akibat kenderaan Anda.

Selain itu, polisi ini juga memberikan perlindungan tambahan untuk melindungi kenderaan Anda dalam kejadian kebakaran atau kecurian. Meskipun biasanya lebih mahal daripada polisi pihak ketiga, polisi ini masih lebih terjangkau daripada polisi komprehensif.

 

Insurans pihak ketiga

Polisi insurans pihak ketiga adalah polisi asas dalam perlindungan. Polisi ini secara khusus melindungi individu lain yang terlibat dalam situasi yang tidak dijangka.

*Contoh: Apabila anda melanggar kereta di depan anda, pemilik kereta itu disebut sebagai ‘pihak ketiga’.

Polisi ini menanggung kerosakan atau kerugian ke atas harta benda pihak ketiga akibat kemalangan yang disebabkan oleh anda. Bagaimanapun, kerosakan pada kenderaan anda perlu dibiayai menggunakan wang anda sendiri.

 

Apa itu waranti kereta?

Perbezaan antara insurans kereta dan waranti kereta adalah, insurans kereta memberikan perlindungan kewangan untuk membaiki kerosakan yang timbul akibat kemalangan atau situasi yang tidak dijangka. Sementara itu, waranti kereta memberikan jaminan terhadap kerosakan komponen kereta tertentu dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Insurans kereta menanggung kos perbaikan kerosakan akibat kemalangan atau situasi tertentu, manakala waranti kereta memberikan pemilik kereta manfaat tambahan dengan menyediakan penutupan terhadap kerosakan komponen kereta yang tertentu, seringkali dalam tempoh masa tertentu dan tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

Jadi, insurans kereta memberikan perlindungan kewangan yang meluas, manakala waranti kereta memberikan jaminan terhadap kerosakan komponen kereta tertentu dalam tempoh masa yang ditetapkan.

 

Kepentingan waranti kereta

Waranti kereta memang sangat penting seperti insurans kereta kerana ia dapat melindungi anda daripada perlu menanggung kos yang besar. Apabila kereta mengalami kerosakan, terutamanya pada komponen yang penting dan mahal, kos untuk membaikinya boleh menjadi beban yang berat.

Beberapa komponen boleh mencapai ribuan ringgit untuk diganti. Jika anda tidak mempunyai dana yang mencukupi, kerosakan ini boleh memberikan tekanan kewangan yang besar. Namun dengan waranti kereta, anda boleh berasa lebih lega. Jika komponen yang tertentu dilindungi oleh waranti dan mengalami kerosakan, ia akan dibaiki atau diganti secara percuma. Ini dapat memberikan ketenangan fikiran yang besar kepada pemilik kereta, serta menjimatkan wang dalam jangka masa panjang.

Pastikan kereta anda dilindungi

Kemalangan dan kerosakan kenderaan adalah perkara yang tidak dapat diramalkan dan boleh terjadi pada bila-bila masa. Oleh itu, adalah penting untuk tidak mengabaikan keperluan untuk memiliki insurans kenderaan yang mencukupi. Insurans ini akan menjadi penolong anda pada saat-saat genting di masa depan.

Pastikan anda sentiasa mengemaskini polisi insurans anda dengan yang terbaik dan sesuai untuk memastikan perlindungan yang lengkap. Ini akan memberi anda ketenangan fikiran dan kepastian bahawa anda dilindungi dengan baik sekiranya berlaku kemalangan atau kerosakan pada kenderaan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *