Kelebihan dan Kelemahan Kereta Elektrik

Tidak dapat dinafikan bahawa kereta elektrik (EV) kini semakin popular dalam kalangan pengguna dari hari ke hari. Mungkin, ia akan menjadi pilihan utama kenderaan pada masa hadapan. Namun, adalah penting untuk anda mengetahui harga kereta elektrik serta kelebihan dan kekurangannya sebelum membuat keputusan pembelian. Jangan bimbang kerana kami akan menyenaraikan kebaikan dan keburukan kereta elektrik dalam artikel ini untuk rujukan anda.

 

 

Kebaikan

Sebagaimana yang diketahui, kereta elektrik tidak dilengkapi dengan sistem ekzos. Baterinya membekalkan kuasa kepada motor dan semua komponen elektrik dalam kereta. Oleh itu, ia tidak mengeluarkan sebarang pencemaran. Beralih kepada kenderaan elektrik sememangnya boleh membantu menghasilkan udara yang lebih bersih dan persekitaran yang lebih sihat.

 

Kos Rendah

Tidak dapat dipertikaikan bahawa mengecas kenderaan anda semalaman di rumah jauh lebih menjimatkan kos berbanding dengan perlu mengisi kereta minyak petrol setiap hari. Menurut anggaran, kos untuk mengecas sepenuhnya kereta elektrik adalah jauh lebih rendah berbanding mengisi penuh tangki kereta dengan minyak petrol untuk jarak perjalanan yang sama. Selain itu, kos penyelenggaraan kereta elektrik adalah lebih murah berbanding dengan kereta konvensional.

 

Senyap Dan Selesa

Kenderaan konvensional yang berada di jalan raya sering kali menghasilkan bunyi yang agak bising disebabkan oleh penggunaan enjin. Sebaliknya, kenderaan elektrik cenderung menjadi lebih senyap kerana tidak menggunakan enjin pembakaran. Untuk mengatasi ini, sesetengah kenderaan elektrik dilengkapi dengan sistem penjana bunyi untuk memastikan pejalan kaki dapat menyedari kehadiran mereka. Tambahan pula, kenderaan elektrik sering kali lebih selesa kerana bateri mereka dipasang di bahagian bawah kereta, menjadikannya lebih stabil, dan motor elektrik memerlukan ruang yang lebih kecil berbanding enjin dalam kenderaan konvensional.

 

Keburukan

 

Tempat Untuk Mengecas

Kenderaan elektrik memerlukan kuasa elektrik untuk bergerak, dan oleh itu, ia perlu dicas sebelum boleh dipandu. Biasanya, pembeli kenderaan elektrik akan diberikan pengecas fast-charging secara percuma sebaik sahaja membeli kenderaan tersebut. Dengan ini, anda dapat mengecas kereta anda semalaman, asalkan terdapat ruang yang mencukupi untuk meletakkan kereta selepas memasang pengecas. Walau bagaimanapun, kerana kurangnya tempat pengecasan awam, kemudahan pengecasan mungkin menjadi masalah yang perlu diatasi.

 

Masa mengecas

Mengisi minyak untuk kereta konvensional mungkin mengambil beberapa minit, tetapi proses ini tidak berlaku untuk kenderaan elektrik. Anda memang boleh mengecas kenderaan anda semalaman, tetapi ini tidak menjamin anda akan dapat melakukan perjalanan jarak jauh.

 

Harga Pembelian Mahal

Jika anda ingin tahu mengenai harga kenderaan elektrik, mungkin anda akan terkejut mengetahui bahawa anda mungkin perlu membelanjakan lebih daripada RM150,000 untuk mendapatkan satu. Model kenderaan elektrik yang mewah mungkin berharga sehingga RM580,000.

Kesimpulannya, selepas mengetahui lebih lanjut tentang kelebihan dan kekurangan kereta elektrik, apakah pendapat anda? Anda mungkin ingin melihat dan mencuba sendiri kenderaan elektrik yang terdapat di Malaysia sebelum membuat keputusan.

 

Insentif

Di kebanyakan negara membangun, kereta elektrik (EV) kini lebih dipromosikan berbanding kereta petrol tradisional sebagai sebahagian daripada usaha global untuk melestarikan alam sekitar. Oleh itu, tidak menghairankan jika syarikat insurans menawarkan diskaun kepada pemilik EV kerana manfaat alam sekitar yang dikaitkan dengan kenderaan ini.

Maka, mencari perlindungan insurans yang menawarkan diskaun istimewa dan insentif kerajaan yang boleh mengurangkan kos pemilikan EV adalah sangat disarankan, kerana ini juga akan mempengaruhi premium insurans anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *