Bagaimana Industri E-Hailing Berkembang Kepada Keadaan Sekarang

Saya telah dijemput untuk memberikan taklimat mengenai perkhidmatan teksi tempatan dan industri di pejabat pusat Kuala Lumpur Tan Chong Motor Holdings Berhad di Jalan Ipoh, yang kini dikenali sebagai Jalan Sultan Azlan Shah. Kemudian, saya dipanggil semula untuk memberikan pendapat saya dan menjelaskan perkara-perkara.

Para hadirin adalah kumpulan serantau dari kelas MBA Harvard Business School tahun 2011. Mereka berkumpul di sana untuk bekerja pada projek yang kemudian akan muncul sebagai runner-up laluan perniagaan dalam pertandingan usaha baru oleh Harvard Business School di Amerika Syarikat bagi tahun itu.

 

Kumpulan tersebut dipimpin oleh Anthony Tan. Salah seorang rakan sekelas Harvard Business School beliau adalah Nadiem Makarim, yang kemudian menjadi pengasas Gojek dan kini merupakan Menteri Pendidikan Indonesia. Bersama dengan Tokopedia, Gojek sedang merancang untuk menggabungkan diri dengan nilai US$18 bilion tidak lama lagi.

 

 

Anthony adalah anak kepada Datuk Tan Heng Chew, presiden Tan Chong Motor Holdings Berhad dan cucu kepada almarhum Tan Sri Tan Yuet Foh, yang bersama-sama dengan adiknya, almarhum Tan Sri Tan Kim Hor, telah memulakan Tan Chong & Sons Motor Company Limited pada tahun 1957.

 

Walaupun model-model lain telah digunakan sebagai limosin kemudian, kadar mereka tetap tidak terjangkau bagi penduduk tempatan. Tetapi menaiki teksi pada waktu malam terutamanya bagi wanita mungkin bukan pilihan yang selamat. Oleh itu, Anthony memutuskan untuk menggunakan kereta sewa yang lebih murah dari Mayflower Acme dan memulakan sebuah syarikat yang diberi nama Chauffeur Safe.

 

Walaupun saya memberikan nasihat bahawa perniagaan sebegini mungkin tidak praktikal di pasaran tempatan, Anthony tetap memberi tumpuan kepada aspek keselamatan dan memilih untuk membuat perubahan yang positif dalam komuniti. Walaupun begitu, pengurus bagi Chauffeur Safe datang mencari saya dan saya mengulangi nasihat yang sama.

Kegagalan perkhidmatan pemandu murah telah mengakibatkan kerugian kewangan yang tidak signifikan kerana tiada kenderaan dibeli dan kos overhead adalah minima.

 

 

Semasa taklimat, Anthony memberitahu saya bahawa beliau sedang bekerjasama dengan Maxis, sebuah telco terkemuka, untuk membangunkan aplikasi mudah alih bagi menaiki teksi. Pada masa itu, hampir tiada aplikasi teksi tetapi kira-kira 20 syarikat teksi radio bersaing sesama sendiri.

 

Jika mereka telah mengumpulkan semua sumber dan operasi mereka dan menggunakan satu nombor hotline untuk orang ramai menelefon, dengan semua permintaan diproses dengan cekap oleh sistem tempahan yang terkomputerisasi, perkhidmatan teksi radio akan menjadi sangat efisyen dan memenangi hati penumpang teksi yang frustrasi.

 

Bagi sesiapa yang masih ingat, teksi radio hampir mustahil untuk didapatkan apabila diperlukan, seperti semasa waktu puncak dan menjadi lebih teruk oleh hujan. Sesetengah penumpang yang putus asa menggunakan rasuah dengan menawarkan membayar tambahan kepada pemandu teksi di atas tambang meter.

 

Senario itu berubah apabila Anthony melancarkan MyTeksi, sebuah aplikasi teksi, pada 5 Jun 2012 dan bekerja sangat keras untuk meyakinkan pemandu teksi tradisional untuk mendaftar. Lapan bulan kemudian, Unicablink dilancarkan oleh Sunlight, syarikat teksi terkemuka, untuk bersaing dengan MyTeksi.

 

Tetapi Unicablink, sebuah sistem GPS yang dipasang di dalam teksi dan pemandu perlu membayar yuran bulanan, tidak sebanding dengan MyTeksi. Selama lebih dua tahun, Anthony gembira melihat kemajuan kukuh MyTeksi, kerana aplikasi teksi terus mendapat populariti di kalangan pemandu teksi dan penumpang.

 

Pada Januari 2014, Uber Black memulakan perkhidmatan limusinnya di Kuala Lumpur. Untuk menentang ini, MyTeksi menambah GrabCar ke aplikasinya pada bulan Mei, agar pelanggan boleh memilih perkhidmatan premier. Penambahan kenderaan mewah selain daripada teksi standard diterima dengan baik di pasaran.

 

Tetapi pada 7 Ogos 2014, UberX memasuki pasaran Malaysia dan mencuri perhatian dari MyTeksi dengan menawarkan kadar yang sangat rendah dengan tambang mula dari RM1.50, RM12 setiap jam dan 55 sen setiap km, apabila tambang terkawal untuk teksi bajet adalah RM3, RM17.14 dan 87 sen masing-masing.

 

Penumpang teksi mula berpindah secara besar-besaran kepada kereta persendirian yang jauh lebih murah dan Anthony dapat melihat apa yang telah dibangunkannya mula runtuh di hadapannya. Beliau terpaksa mengambil langkah serius untuk menangani Uber dan menambah kereta persendirian ke dalam aplikasinya dan memberikan saingan yang sengit.

 

Pada 28 Januari 2016, MyTeksi diberi nama semula sebagai Grab, selepas berkembang ke perkhidmatan lain seperti GrabTaxi, GrabCar, GrabBike, GrabHitch dan GrabExpress. Selain menawarkan pelbagai perjalanan dan penghantaran makanan, barang-barang runcit dan bungkusan, ia juga memudahkan pembayaran tanpa tunai dan perlindungan insurans.

 

Pada 26 Mac 2018, Grab mengumumkan bahawa ia akan membeli semua aset Uber di Asia Tenggara, mengesahkan desas-desus yang telah berlegar di pasaran e-hailing yang sangat kompetitif. Dan selebihnya adalah sejarah.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *