Permohonan lesen PSV pemandu Grab akan selesai selepas Aidilfitri.

Hampir 2,000 permohonan Lesen Vokasional Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) yang tertunggak, melibatkan pemandu yang berdaftar di bawah Grab Malaysia di Lembah Klang, dijangka akan diselesaikan dalam tempoh seminggu selepas cuti perayaan Aidilfitri.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, menyatakan bahawa langkah Kementerian Pengangkutan (MOT) untuk memansuhkan ujian teori dalam permohonan lesen PSV telah membantu mempercepat proses permohonan.

“Dengan memansuhkan ujian teori, pemandu hanya perlu menghadiri kelas teori secara fizikal atau dalam talian, mempercepatkan proses dan kami dapat mengeluarkan lesen PSV kepada semua pemandu e-hailing yang telah menghadiri kelas teori tersebut,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Penyerahan Lesen PSV di sini hari ini.

Sebelum ini, katanya, ramai permohonan terbengkalai kerana pemandu perlu menghadiri kelas teori dan mengambil giliran untuk ujian teori di institut memandu, manakala operator e-hailing (EHO) seperti Grab Malaysia pula dihubungkan dengan pusat ujian di pejabat mereka.

 

“Setiap minggu, kita perlu memberi giliran kepada pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan untuk menghadiri pejabat mereka bagi mengendalikan ujian. Oleh itu, adalah munasabah untuk mengakui bahawa kapasiti adalah terhad kerana setiap minggu hanya mampu menyelenggara ujian untuk kira-kira 300 orang.”

Pada 10 April yang lepas, Loke mengumumkan beberapa penambahbaikan dasar termasuk lanjutan had usia maksimum penggunaan kenderaan dalam kelas teksi dan e-hailing dari 10 tahun kepada 15 tahun, penghapusan ujian teori bagi lesen PSV dan Lesen Kenderaan Barangan (GDL), serta pengenalan kelas teori dalam talian.

Dalam majlis hari ini, Loke menyerahkan lesen PSV kepada 300 pemandu Grab termasuk 210 Orang Kurang Upaya (OKU), yang merupakan kumpulan pertama pemandu Grab yang menerima lesen PSV berikutan keputusan penghapusan ujian teori bagi permohonan lesen PSV.

Beliau menyatakan bahawa pemandu OKU, terutamanya mereka dalam kalangan OKU pendengaran, telah diberikan lesen PSV selepas menghadiri kelas teori.

“Berdasarkan data yang kami perolehi dari EHO, pemandu OKU pendengaran telah menunjukkan kebolehan dalam pemanduan dan pengangkutan penumpang tanpa sebarang masalah keselamatan. Mereka adalah pemandu yang bertanggungjawab.

“Oleh itu, saya telah membuat pengecualian khusus untuk pemandu-pemandu OKU, terutamanya pemandu OKU pendengaran yang kami rasa dapat membantu mereka dalam menambah pendapatan,”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *