Berapa banyak tuntutan insurans kemalangan kenderaan yang diterima?

Apabila sampai masanya untuk memperbaharui cukai jalan, ramai di antara kita hanya akan memikirkannya hampir dengan tarikh tamat tempoh kerana keraguan selalu timbul tentang keberbaloiannya dan sebagainya.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang pembaharuan cukai jalan kenderaan awal supaya pada masa akan datang, anda pasti dengan langkah-langkah yang perlu diambil jika anda ingin melakukan pembaharuan awal.

 

Adakah anda boleh memperbaharui cukai jalan anda lebih awal?

Tiada masalah untuk memperbaharui cukai jalan anda lebih awal daripada tarikh luput, kerana tarikh yang dicetak pada cukai jalan baharu anda akan menyambung tarikh luput cukai jalan lama anda.

Sebagai contoh, katakan Rizman ingin memperbaharui cukai jalannya dua bulan lebih awal sebelum tarikh luput pada 6 Julai 2024. Jika dia memperbaharui cukai jalannya pada 6 Mei 2024, tarikh luput cukai jalan baharu akan dijadualkan pada 6 Julai 2024. Ini bermakna tarikh permulaan cukai jalan baharu masih akan mengikuti tarikh luput cukai jalan lama, walaupun Rizman memilih untuk memperbaharuinya lebih awal.

 

Anda boleh memperbaharui cukai jalan berapa awal?

Anda masih perlu memastikan insurans kereta anda diaktifkan terlebih dahulu sebelum anda dapat memperbaharui cukai jalan anda, walaupun JPJ membenarkan pembaharuan seawal dua bulan sebelum tarikh luput. Proses pembaharuan cukai jalan tidak boleh dimulakan dalam talian atau di kaunter tanpa polisi insurans yang sah.

 

Adakah anda boleh mengemas kini itu hanya dalam tempoh setahun?

Walaupun merupakan kebiasaan untuk menganggap bahawa hanya pembaharuan setahun yang boleh dilakukan, pemilik kenderaan sebenarnya mempunyai dua pilihan utama dalam kebanyakan kes. Satu daripadanya adalah memperbaharui cukai jalan mereka untuk tempoh sekurang-kurangnya enam bulan; pilihan yang lain, yang paling biasa, adalah untuk tempoh maksimum satu tahun.

Proses pembaharuan untuk kedua-duanya adalah serupa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pembaharuan cukai jalan hanya dibenarkan pada tempoh tertentu. Contohnya, pembaharuan cukai jalan bagi kenderaan yang dimiliki oleh individu yang telah meninggal dunia. Dalam situasi ini, hanya dibenarkan memperbaharui cukai jalan selama enam bulan, dan oleh itu akan wujud dua pembaharuan dalam tempoh setahun.

 

Pastikan anda mendapatkan cukai jalan anda sebelum tarikh tamat tempoh.

Untuk mengelakkan sebarang isu undang-undang semasa anda di perjalanan, pastikan anda sentiasa memperbaharui cukai jalan anda sebelum tarikh tamat. Dapatkan kemudahan memperbaharui insurans dan cukai jalan anda dengan mudah. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan memperbaharui secara segera. Jangan lepaskan peluang untuk berkongsi maklumat yang berguna ini dengan keluarga dan rakan anda.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *