Pesawat terhempas di Elmina: Pemandu E-hailing tidak bawa penumpang

SHAH ALAM: Pemandu e-hailing yang menjadi mangsa dalam kemalangan pesawat ringan di Elmina, Seksyen U16 di sini tidak mengangkut penumpang pada masa kejadian tersebut.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain@Abd Rasid mengesahkan fakta tersebut setelah penyiasatan dilakukan dengan penyedia perkhidmatan e-hailing berkenaan.

 

“Ketika insiden berlaku, kami mendapati bahawa pemandu e-hailing tersebut telah menghentikan pengambilan tempahan baru dari penumpang sejak jam 2 petang,” katanya dalam konferensi pers di lokasi kejadian kemalangan pesawat peribadi ini, di sini, pada Jumaat.

 

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada pertanyaan mengenai kehadiran penumpang di dalam kenderaan e-hailing yang terlibat dalam kemalangan tersebut. Semalam, sebuah pesawat Beechcraft 390 Premier 1 yang membawa lapan penumpang termasuk dua kru telah terhempas di kawasan tersebut.

 

Dalam kejadian pada jam 2.40 petang itu, semua yang berada dalam pesawat tersebut telah mengalami kematian, manakala dua orang awam, iaitu seorang penunggang motosikal dan seorang pemandu e-hailing, juga telah meninggal dunia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *