Tiada lagi peperiksaan teori bagi lesen PSV pemandu E-hailing dan teksi.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengumumkan bahawa pemandu e-hailing dan teksi tidak lagi perlu mengikuti peperiksaan teori untuk mendapatkan Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV). Mereka sekarang hanya perlu menghadiri kelas teori, yang boleh diakses dalam talian. Langkah serupa juga berlaku bagi pemohon Lesen Pemandu Baik (GDL). Namun, pemandu bas dan lori bersendi masih dikehendaki menjalani latihan praktikal dan lulus peperiksaan.

Keputusan ini, menurut Loke, bertujuan untuk memperbaiki proses permohonan lesen serta meningkatkan jumlah pemandu e-hailing dan teksi di pasaran.

 

 

“Oleh itu, kita akan melihat peningkatan dalam bekalan pemandu. Seperti yang kita sedia maklum, apabila bekalan adalah rendah dan permintaan melampaui bekalan, harga akan meningkat.

“Dengan tindakan ini, diharapkan harga-harga perkhidmatan kenderaan penumpang akan menjadi lebih berpatutan,” jelasnya.

 

 

Loke juga mengumumkan peningkatan had umur bagi kenderaan teksi dan e-hailing menjadi 15 tahun. Namun, dia menegaskan bahawa kenderaan masih harus menjalani pemeriksaan dan harus dalam keadaan terbaik.

Mengenai kekurangan tiket bas untuk Hari Raya Aidilfitri yang akan datang, Loke menyatakan bahawa Agensi Pengangkutan Awam Darat (Apad) telah memberikan kelulusan sementara kepada syarikat-syarikat bas biasa untuk menyediakan perkhidmatan balik kampung semasa musim perayaan.

Beliau juga menyatakan bahawa syarikat-syarikat yang mampu meningkatkan bilangan perjalanan mereka boleh memohon kepada Apad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *