Tempahan kereta sewa telah mencapai penuh sejak awal Ramadan.

Mohd Fauzi mengusahakan perkhidmatan kereta sewa menerusi syarikat Qaiser Auto Mall. Gambar kecil: Mohd Fauzi

 

Shah Alam – Permintaan untuk perkhidmatan kereta sewa sempena cuti perayaan Aidilfitri telah mencapai tahap maksimum sejak satu Ramadan yang lalu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Qaiser Auto Mall, Mohd Fauzi Che Roas, kenderaan pelbagai guna (MPV) menjadi pilihan utama disebabkan oleh keperluan untuk mengangkut ahli keluarga yang ramai serta menitikberatkan keselesaan semasa perjalanan jauh.

“Pada hari pertama Ramadan (23 Mac), tempahan untuk kereta sewa sudah mula dibuat oleh pelanggan yang ingin pulang ke kampung. Kereta yang paling diminati adalah Perodua Alza dan Proton Ezora.

“Selain itu, terdapat juga permintaan untuk kereta kompak seperti Perodua Myvi, terutamanya daripada pelajar yang ingin berkongsi kenderaan dengan rakan sekampung bagi menjimatkan kos,” katanya ketika dihubungi pada Sabtu.

Mohd Fauzi menambah bahawa walaupun harga sewaan kenderaan mewah seperti Toyota Alphard, Vellfire, dan Hyundai Starex mencecah sehingga RM1,300 sehari, masih ramai pelanggan yang sanggup menyewanya sehingga selama lima hari sempena perayaan.

Ini menunjukkan bahawa pelanggan rela mengeluarkan belanja yang tinggi demi menikmati keselesaan dan gaya semasa pulang ke kampung walaupun pada musim perayaan.

 

“Di luar musim perayaan, harga sewaan untuk kereta mewah biasanya berada dalam lingkungan RM850 hingga RM950 sehari. Namun, semasa musim raya, harga dapat meningkat sehingga mencapai RM1,000 hingga RM1,300 sehari.

“Terkadang, walaupun ahli keluarga tidak ramai, tetapi kerana ingin ‘showoff’ kepada penduduk kampung, sesetengah pelanggan sanggup menghabiskan wang dengan berbelanja lebih,” katanya.

 

Sementara itu, Mohd Fauzi juga mengakui bahawa kebanyakan pengusaha kereta sewa akan menaikkan kadar sewaan semasa musim perayaan, namun kenaikannya masih berada pada tahap yang munasabah.

Beliau menjelaskan bahawa peningkatan tersebut mengambil kira beberapa faktor lain, termasuk pembiayaan insurans dan kos penyelenggaraan kenderaan.

 

“Sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan, kami akan mengisi penuh tangki minyak kenderaan sebelum menyerahkannya kepada mereka dua hari sebelum sambutan Aidilfitri, selain memberikan sumbangan duit raya,” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *