Kepentingan Alignment Dan Balancing Kereta

Penjajaran dan penyeimbangan roda adalah dua prosedur yang perlu dilakukan oleh semua pemilik kenderaan secara berkala. Walaupun prosedur-prosedur ini kelihatan remeh dan kadang-kadang diabaikan oleh pemilik kenderaan, sebenarnya ia sangat penting untuk kesihatan tayar dan suspen kenderaan. Mari kita lihat apa yang terlibat semasa penjajaran dan penyeimbangan roda, dan juga mengapa prosedur ini penting.

 

Service Spotlight: Wheel Alignment Checks | T&T Honda

 

Apa itu penyelarasan roda ?

Penyelarasan roda kereta merujuk kepada penyesuaian kepada sistem suspensi kenderaan supaya sudut antara suspensi dan roda diselaraskan dengan betul. Ini dilakukan agar tayar dapat membuat kontak optimum dengan permukaan jalan, memastikan pemanduan yang selamat dan selesa. Semasa menyesuaikan penyelarasan roda, seorang mekanik akan menyesuaikan suspensi kenderaan untuk mengubah tiga perkara – kembaran roda, toe, dan caster. Berikut adalah makna bagi setiap perkara tersebut:

 

1. Camber

Ini merujuk kepada sudut tayar yang condong ke dalam atau ke luar apabila dilihat dari hadapan kereta. Terlalu banyak kembaran roda negatif (condongan ke dalam) atau kembaran roda positif (condongan ke luar) adalah tanda bahawa penyelarasan roda perlu diselaraskan semula. Beberapa perkara yang boleh menyebabkan ketidakselarian kembaran termasuk sendi ball yang haus, busing, bantalan, dan bahagian suspensi lain. Kembaran yang tidak betul boleh menyebabkan tayar cepat haus pada satu tepi dan bahkan menyebabkan kenderaan miring ke satu sisi semasa memandu.

 

2. Toe

Penyelarasan toe-in berlaku apabila tayar condong ke dalam, manakala penyelarasan toe-out berlaku apabila tayar condong ke luar dari kenderaan. Penyelarasan toe yang tidak betul boleh menyebabkan kesukaran dalam membelok atau mengambil selekoh tajam, serta mengurangkan kestabilan kenderaan semasa memandu dengan kelajuan tinggi.

 

3. Caster

Apabila dilihat dari sisi kenderaan anda, anda boleh membayangkan caster sebagai paksi (garis) yang menegak dan berlari lurus melalui pusat roda hadapan anda. Anda juga boleh membayangkannya sebagai garis dari bahagian atas suspensi ke tempat ia bertemu dengan roda. Sudut caster merujuk kepada sudut dari atas ke bawah bagi garis ini.

Caster sifar/neutral berlaku apabila pusat roda terletak secara langsung di bawah pasang suspensi. Dengan caster positif, pusat roda terletak di hadapan pasang suspensi dan menjauhi pemandu. Sebaliknya, caster negatif berlaku apabila pusat roda terletak di belakang pasang suspensi dan lebih dekat kepada pemandu. Secara umum, caster positif diingini kerana ia meningkatkan kestabilan pada pemanduan lurus dengan kelajuan serta meningkatkan kawalan kenderaan.

 

Tanda-tanda Keteraturan Roda yang Tidak Betul :

Keteraturan roda yang tidak betul boleh menyebabkan beberapa masalah termasuk haus tayar yang tidak sekata. Walau bagaimanapun, ia juga boleh memberikan beban tambahan kepada komponen suspen dan stereng kereta anda, dengan itu memberi kesan kepada pengendalian. Jika kehausan dan kerosakan adalah mudah diperhatikan, ia juga boleh mempercepat penurunan nilai kereta anda. Berikut adalah beberapa tanda bahawa kereta anda mungkin memerlukan penyetelan roda:

 

1. Penggunaan Tayar Yang Tidak Sekata dan Berlebihan:

Jika keteraturan roda anda tidak betul, ia boleh menyebabkan tayar kereta anda berputar di luar pusat, mencipta geseran tidak sekata antara tayar dan permukaan jalan. Akibatnya, tayar anda akan mengembangkan corak haus berlebihan pada bahagian-bahagian tertentu permukaannya. Keteraturan ini juga boleh menyebabkan satu atau lebih tayar haus lebih cepat daripada yang lain. Ini bukan sahaja menimbulkan kos tambahan kerana anda perlu menggantikan tayar lebih awal, tetapi juga berbahaya kerana tayar yang haus mempunyai cengkaman yang berkurangan pada jalan.

 

2. Stereng Bergetar :

Tanda lain yang menunjukkan roda anda mungkin tidak selaras adalah jika stereng anda bergetar pada kelajuan tinggi. Roda yang tidak selaras cenderung berputar tidak sekata, menyebabkan getaran yang meningkat dan dirasakan pada stereng. Jika getaran dalam stereng anda adalah teruk, ini boleh menjadi petanda bahawa masalah serius lain seperti letupan tayar atau masalah suspen sedang menanti untuk berlaku.

 

3. Kereta Membelok :

Jika kereta anda cenderung untuk membujur ke satu sisi semasa anda cuba untuk memandu lurus di jalan, ini bermakna terdapat masalah keteraturan roda. Kesan penarikan boleh berbeza-beza dalam ketegasannya, tetapi jika dibiarkan tanpa pemeriksaan, ia boleh menjadi lebih teruk dan bahkan membawa kepada masalah yang berkaitan dengan suspen.

 

Car wheel balancing

 

Apa itu keseimbangan roda ?

Sebahagian besar roda tidak mempunyai taburan berat yang sempurna di sepanjang strukturnya. Semasa proses penyeimbangan roda, juruteknik anda akan memeriksa roda anda untuk sebarang titik berat yang tinggi dan memasang berat yang diukur di bahagian berlawanan untuk menyeimbangkan ketidakseimbangan itu. Berbeza dengan penjajaran roda, roda sentiasa dilepaskan dari kereta semasa penyeimbangan dan disimbangkan di alat penyeimbang roda yang memeriksa seimbang statik (tidak bergerak) dan dinamik (bergerak).

Terjemahan ini merangkumi maklumat yang telah anda berikan sebelum ini. Jika anda memerlukan penjelasan lanjut atau terjemahan untuk perkara lain, sila beritahu saya.

 

Mengapa Anda Perlu Menyeimbangkan Roda Anda?

Penyeimbangan roda adalah penting kerana roda boleh kehilangan keseimbangannya seiring masa disebabkan oleh keadaan jalan, keausan tred sedia ada, dan taburan berat yang tidak sekata pada kenderaan anda. Sebarang ketidakseimbangan dalam roda anda boleh memberi impak negatif terhadap cara pemanduan kereta anda, terutamanya semasa berpandu dengan kelajuan tinggi. Penyeimbangan roda memastikan bahawa taburan berat pada tayar dan roda anda adalah seimbang dengan sempurna, dengan itu menghapuskan getaran semasa memandu. Ini memastikan pemanduan yang lancar dan selesa serta mencegah keausan tayar berlebihan. Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan roda anda tidak seimbang:

1. Bunyi tayar
2.Getaran pada stereng dan masalah dengan pemanduan
3.Getaran pada tempat duduk atau lantai
4.Keausan tayar yang tidak sekata dan cepat

 

Bila Patut Melakukan Penyelarasan dan Penyeimbangan Roda?

Penyeimbangan biasanya dilakukan serentak dengan penyelarasan roda, kira-kira setiap 10,000 kilometer atau semasa membawa kereta untuk servis berjadual. Penyelarasan dan penyeimbangan roda juga dilakukan apabila anda membeli tayar baru. Memiliki roda yang tidak selari dan tidak seimbang tidak hanya akan mengurangkan keselesaan perjalanan dalam kereta anda, tetapi juga boleh menyebabkan kemalangan jika ia memberi kesan kepada komponen stereng dan suspensi. Jadi, jika anda perasan sebarang tanda yang disebutkan di atas, pastikan untuk memeriksanya.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *