Top 6 Dash Cam Terbaik Berbajet di Malaysia 2023 & Cara Memilih Satu

Menurut laporan oleh New Straits Times, Malaysia mencatat jumlah keseluruhan 418,237 kemalangan jalan raya pada tahun 2020. Ini menunjukkan bahawa pelaburan dalam dash cam sepatutnya menjadi keutamaan di kalangan pemandu untuk memastikan keselamatan mereka.

Sebuah dash cam mungkin tidak dapat menyelamatkan kereta anda dari kemalangan, tetapi setidak-tidaknya memiliki rekod peristiwa tersebut akan berguna untuk melindungi keselamatan anda, membuktikan ketidakbersalahan anda, dan ia mungkin dapat menjimatkan wang anda juga.

Berikut adalah senarai enam dash cam terbaik di Malaysia dan kami juga mempunyai beberapa tips berguna tentang bagaimana memilih satu untuk kereta anda.

 

1. DDPAI Mola N3 Dash Cam – Rakaman UHD 1600P!

Dash cam DDPAI Mola N3 menonjol dengan reka bentuknya yang licin dan minimalis, menyerupai pil dan mempunyai lapisan hitam matte. Ia menawarkan rakaman resolusi 1600P yang jelas dan tajam, yang juga cemerlang dalam menangkap nombor plat kenderaan dan butiran jalan.

 

ddpai dash cam malaysia

 

Anda juga boleh menyambungkan telefon pintar anda ke aplikasi khas DDPAI untuk mengawal dan menilai rakaman dengan lancar, memuat turun mereka, dan malah berkongsi mereka di media sosial. Teknologi Sense Reality juga menawarkan pandangan tentang tabiat pemanduan anda. Dengan harga RM219 untuk versi asas dan RM249 untuk versi GPS, ini adalah pilihan utama bagi mereka yang mencari dash cam yang boleh dipercayai tanpa merosakkan bajet.

 

2. AZDOME M17 Pro Dash Cam

Siapa kata anda tidak boleh mendapatkan ciri-ciri hebat dengan harga yang tidak dapat ditandingi bermula dari serendah RM169? Dash cam AZDOME M17 Pro memeriksa semua keperluan dengan ciri-ciri seperti G-sensor, mod parking, dan rakaman gelung, dibalut dalam pakej mesra bajet. Ia adalah pilihan yang ideal untuk sesiapa yang mahu memiliki dash cam yang boleh dipercayai tanpa merosakkan bajet mereka.

 

dash cam malaysia

 

Dengan kamera tunggal 1080P FHD, sudut pandang yang luas sebanyak 150 darjah, dan skrin IPS 3 inci yang besar, ia mudah digunakan dan menyediakan rakaman video sudut yang jelas untuk ketenangan fikiran anda di jalan.

 

3. 70mai 1S Smart Dash Cam

Mencari dash cam yang kompak dan discreet untuk kereta anda? 70mai 1S smart dash cam adalah pilihan yang sempurna untuk anda! Peranti berprofil rendah ini mempunyai beberapa ciri-ciri menarik seperti rakaman 1080P FHD ditambah dengan sudut pandang sebanyak 130 darjah, aplikasi telefon pintar yang berguna, dan malah arahan suara untuk meningkatkan pengalaman pemanduan anda.

 

dash cam xiaomi

The only downside is that it doesn’t support GPS, and there’s no parking mode. However, for the price of RM165 for the base device, it’s a great choice, especially if you’re on a budget.

 

4. Asawin A12 Dash Cam

Dengan paparan HD IPS 3 inci, dash cam Asawin A12 menawarkan pandangan jalan yang lebih jelas dan besar. Sistem kamera dwi-mata memerangkap rakaman yang jelas dalam resolusi 2K dengan kamera hadapan dan 480P dengan kamera belakang. Lensa sudut lebar 170 darjah menyediakan penglihatan yang diperkukuh dan butiran yang lebih baik dalam video anda.

 

dash cam malaysia

 

Get the full package with this dash cam, including Wi-Fi connectivity, ADAS features, and a 32GB memory card, all at an unbeatable price of just RM178! It’s the ultimate companion for your road trips, ensuring both clarity in your videos and safety during your travels.

 

5. Safecam A33 Dash Cam – It’s Got 3 Cameras!

Dengan harga hanya RM129, dash cam ini adalah penyelesaian terbaik untuk semua keperluan pemanduan anda. Safecam A33 adalah rakan jalan yang boleh dipercayai yang berusaha melebihi untuk memastikan keselamatan anda tanpa merosakkan bajet anda!

 

dash cam e hailing

 

Ia dilengkapi dengan kamera hadapan tajam 1080P dengan pandangan luas sebanyak 170 darjah untuk menangkap setiap butiran semasa anda di jalan, serta kamera dalaman 480P dan kamera belakang 480P untuk menutupi semua sudut dalam apa jua situasi.

 

6. Trapo i-Sight Dash Cam – Rakan Perjalanan Terbaik!

 

trapo dash cam

 

Model T-350 menawarkan resolusi rakaman 2K yang jelas dan fungsi arahan suara agar anda dapat mengawal dash cam dengan mudah semasa memandu. Manakala T-550 adalah model yang lebih canggih yang dilengkapi dengan rakaman video 4K yang jelas, bersama dengan kamera belakang FHD untuk memberikan pandangan terperinci tentang pengembaraan anda. Kedua-dua model juga dilengkapi dengan GPS terbina dalam untuk menjejaki dengan tepat laluan dan lokasi anda semasa perjalanan.

Tidak kira model mana yang anda pilih, Trapo i-Sight dash cam memastikan setiap saat perjalanan anda dirakam dengan terperinci yang menakjubkan. Bersedia untuk menjadikan perjalanan jalan anda tidak dapat dilupakan dengan Trapo di sisi anda!

 

Cara Memilih Dashcam:

Kualiti Imej
Walaupun anda mempunyai rakaman kemalangan, tidak ada faedah jika imejnya kabur dan anda tidak dapat mengenal pasti nombor plat kereta yang terlibat.

Oleh itu, adalah terbaik untuk memilih dashcam dengan resolusi video sekurang-kurangnya 720P untuk memastikan anda mendapat imej yang jelas. Jika anda mampu, dashcam dengan resolusi 2K atau 4K akan memberikan imej yang lebih tajam dan dapat membantu anda memenangi beberapa perbahasan pada masa akan datang.

 

 

Selain itu, dashcam dengan resolusi yang lebih tinggi bermakna anda akan memerlukan penyimpanan yang lebih besar untuk menyimpan video anda. Oleh itu, jangan berjimat pada kad memori.

Satu minit rakaman dalam format 4K akan memerlukan kira-kira 450MB dalam memori, disarankan agar anda mendapatkan kad memori dengan kapasiti 64GB untuk keselamatan. Akhirnya, anda tidak mahu rakaman berharga dari dashcam anda ditimpa semasa anda memerlukannya yang paling.

 

Pilihan Pemasangan:

Apabila sampai pada pemasangan kamera papan pemuka anda, terdapat tiga cara untuk melakukannya, bergantung kepada pilihan pemasangan yang disertakan dengan kamera papan pemuka anda.

 

Pemasangan Pelekat

Cara pertama dan paling biasa adalah dengan menggunakan pelekat, khususnya pelekat dwi sisi yang dipasang pada permukaan kamera papan pemuka dan kaca depan anda. Kaedah pemasangan ini adalah yang paling selamat dan tahan lama, tetapi anda perlu teliti semasa menggunakan pelekat tersebut.

Mendapatkan sudut yang betul dengan menggunakan pemasangan pelekat agak sukar dan anda juga mungkin menghadapi risiko mewarnakan kaca depan anda jika pelekat digunakan semula terlalu banyak kali. Tetapi jika anda dapat melakukannya dengan betul, kamera papan pemuka anda tidak akan terlalu ketara seperti menggunakan kaedah lain.

 

Pemasangan Cawan Sedut

Cara kedua untuk memasang kamera papan pemuka anda adalah dengan menggunakan pangkalan yang dihubungkan dengan cawan sedut yang dipasang pada kaca depan anda. Pemasangan cawan sedut sangat fleksibel untuk digunakan, membolehkan anda untuk dengan bebas menyesuaikannya untuk mendapatkan sudut yang betul.

Namun sayangnya, jenis pemasangan ini tidak berkekalan lama dan ia juga mengambil banyak ruang pada kaca depan anda. Seiring masa, kuasa sedutan cenderung menjadi kurang berkesan dan daya tahan sendi juga akan kendur, menyebabkan kamera papan pemuka anda tidak stabil jika tidak dipasang dengan betul.

 

Bracket Berkaitan dengan Cermin Belakang

Cara ketiga yang boleh anda gunakan untuk memasang kamera papan pemuka anda adalah dengan menggunakan dudukan untuk melekatkan kamera papan pemuka anda di bahagian belakang cermin belakang anda. Memasang kamera papan pemuka anda menggunakan kaedah ini sangat mudah dan ia juga memberikan penampilan yang rendah untuk kamera papan pemuka anda, kerana ia sepadan dengan cermin belakang anda.

Tetapi kelemahannya utama ialah sudut pandangan kamera papan pemuka anda akan terhad kepada sudut pandangan cermin belakang anda. Dengan cara ini, anda tidak akan dapat merekod dengan betul apa yang berlaku di hadapan anda. Adalah baik untuk menggunakan kaedah pemasangan ini dengan kamera papan pemuka yang mempunyai bidang pandangan yang luas.

 

dashcam on mount

 

Mod Pemalam

Beberapa kamera papan pemuka menyertakan ciri Mod Pemalam di mana ia boleh memulakan rakaman secara automatik apabila aktiviti dikesan semasa kereta diparkir dan enjin dimatikan. Ia berfungsi seperti kamera pengawasan yang menggunakan G-sensor dan/atau pengesan gerakan untuk menentukan bila harus memulakan rakaman.

Kelemahan ciri ini adalah ia memerlukan kamera papan pemuka untuk menarik kuasa dari bateri kereta secara berterusan. Untuk mengelakkan pengecasan bateri kereta semasa menggunakan fungsi ini, anda boleh memilih untuk menggunakan kit kabel keras moden untuk menyambungkannya ke skrin palam kereta atau dengan menggunakan bateri luaran untuk memberi kuasa kepada kamera papan pemuka anda.

 

Konsektiviti

Ciri hebat lain yang perlu diperhatikan apabila memilih kamera papan pemuka adalah pilihan konsektiviti. Walaupun kebanyakan kamera papan pemuka memerlukan anda mengakses rakaman melalui kad memori sahaja, beberapa kamera papan pemuka menjadikan ini lebih mudah dengan sambungan bluetooth atau Wi-Fi yang terbina.

Yang perlu anda lakukan ialah menyambungkan telefon anda ke kamera papan pemuka melalui aplikasi (bergantung kepada jenama) yang membolehkan anda melihat dan menguruskan video secara langsung. Walaupun kamera papan pemuka dengan ciri ini biasanya mempunyai harga yang lebih tinggi, ia membolehkan akses yang pantas dan mudah kepada rakaman anda, yang sangat berguna dalam keadaan kecemasan.

Walaupun begitu, walaupun anda memasang kamera papan pemuka yang paling canggih sekalipun, ia tidak akan menghalang kemalangan daripada berlaku. Sila ingat bahawa anda seharusnya sentiasa memandu dengan berhati-hati. Patuhi had laju, gunakan lampu isyarat pusing, dan fokus pada jalan raya apabila memandu.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda dalam mencari kamera papan pemuka dengan semua ciri yang sesuai dengan keperluan anda.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *