Penting Ambil Tahu Mengenai Minyak Enjin Kereta Anda

Sudahkah anda tahu bahawa minyak enjin merupakan nadi kehidupan bagi kereta anda? Jika ia tidak diperiksa apabila diperlukan, anda mungkin menghadapi kos pembaikan yang tinggi atau perlu menggantikan enjin. Oleh itu, memeriksa minyak enjin, juga dikenali sebagai minyak hitam atau minyak pelincir, secara kerap seharusnya menjadi keutamaan dalam rutin penyelenggaraan kereta anda.

 

Minyak enjin adalah nadi kehidupan kereta anda. Ia memberikan pelinciran kepada banyak bahagian logam bergerak dalam enjin. Semua mesin memerlukan pelinciran untuk berfungsi dengan lancar dan mengurangkan haba yang dihasilkan daripada geseran komponen yang bergerak.

Minyak enjin juga membantu dalam menyebarkan haba dan membersihkan enjin dengan mengeluarkan sebarang kotoran yang terperangkap di dalamnya.

Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda memahami bila untuk menukar minyak enjin anda:

 

Bila Anda Perlu Menukar Minyak Enjin Anda?

 

PC-12 engine oils take aim at emissions, efficiency | Trucks, Parts, Service

 

Sesetengah pemilik kereta mungkin berhujah bahawa minyak enjin mereka perlu ditukar setelah mencapai jarak tertentu atau setelah beberapa bulan dari tukaran terakhir dilakukan. Namun, penting untuk mengenali lima tanda amaran ini yang menunjukkan keperluan untuk menukar minyak lebih awal daripada jangkaan.

 

Enjin Bermasalah

  • Minyak enjin yang bersih dan pekat dapat memberikan pelinciran yang optimal serta melindungi komponen logam dalam enjin. Namun, apabila minyak menjadi pekat akibat penumpukan kotoran, ia tidak dapat memberikan pelinciran yang efektif lagi.
  • Keadaan ini boleh menyebabkan bunyi ketukan dari enjin kerana geseran antara komponen logam, yang boleh meningkatkan suhu enjin.

 

Warna Minyak Enjin

 

The Pros and Cons of a Do-It-Yourself Oil Change | Hertz Blog

 

Minyak enjin yang bersih dan pelincir biasanya berwarna coklat jernih. Namun, warnanya boleh berubah menjadi hitam akibat kotoran dan serpihan dari pembakaran enjin. Jadi, setiap kali anda menyemak aras minyak, lakukan pemeriksaan dengan pencucuk. Jika pencucuk tersebut kotor dengan cecair hitam menitis di atasnya, ini bermakna anda perlu menukar minyak enjin.

 

Cara Melakukan Pemeriksaan Pengecek Pencucuk
  • Keluarkan dan bersihkan pengecek pencucuk dari sebarang partikel minyak.
  • Masukkan semula pengecek pencucuk ke dalam minyak enjin untuk memeriksa aras dan warna minyak.
  • Jika minyak berada di atas paras purata, sebahagian minyak perlu dikeluarkan supaya tidak menjejaskan prestasi enjin.
  • Bersihkan pengecek pencucuk pada tisu bersih untuk melihat warna minyak.

 

Lampu Amaran Enjin Menyala

 

Engine malfunction warning light control in car dashboard. 3D rendered illustration. Stock Photo | Adobe Stock

 

Jika lampu amaran enjin mula berkelip di papan pemuka, ini menunjukkan bahawa enjin kereta anda kekurangan minyak enjin. Sekiranya lampu minyak enjin menyala, segera periksa aras minyak dan tambahkan jika perlu. Bawa kenderaan anda ke bengkel terdekat untuk pemeriksaan lanjut bagi mengelakkan kerosakan serius.

 

Penggunaan Bahan Api yang Meningkat

Peningkatan penggunaan bahan api atau petrol juga merupakan tanda bahawa minyak enjin anda perlu diganti. Minyak enjin yang berfungsi dengan baik tidak seharusnya terlalu pekat dan likat seperti yang telah disebutkan sebelum ini

 

Betul Ke Jimat Petrol Kalau Guna Manual? Ini 3 Lagi Motis Yang Korang Percaya Sangat!

 

Minyak enjin yang kotor dapat menyebabkan komponen enjin bekerja lebih keras dari biasanya, yang secara tidak langsung meningkatkan penggunaan petrol.

Ada lebih banyak faktor yang mempengaruhi prestasi enjin selain tanda-tanda amaran ini. Untuk memastikan kereta anda beroperasi dengan prestasi optimum, penting untuk memilih dan menggunakan jenis minyak enjin yang sesuai untuk kenderaan anda

 

Bagaimana Memilih Minyak Enjin yang Sesuai untuk Kereta Anda

 

Jenama dan Model Pengeluaran

 

Bagaimana mengesan kerosakan turbo dalam enjin kereta • Motoqar

 

Apabila memilih minyak pelincir yang tepat, langkah pertama adalah memahami dengan teliti jenama serta model kereta anda. Kereta moden sering dilengkapi dengan enjin yang kompleks, yang memerlukan formulasi minyak pelincir yang khusus bagi mencapai prestasi yang optimum dan untuk memastikan prestasi dan kecekapan enjin yang terbaik.

Sesetengah pengeluar kereta mempunyai minyak enjin eksklusif yang direka khas untuk jenama mereka. Minyak ini dibangunkan untuk menyelaraskan dengan spesifikasi enjin yang kompleks dan canggih . Walaupun pilihan menggunakan minyak jenama pihak ketiga yang lebih murah, ia mungkin tidak dapat mengoptimalkan prestasi kereta anda sepenuhnya, memandangkan minyak tersebut mungkin tidak dapat menyokong kesemua ciri-ciri teknikal yang diperlukan untuk mencapai prestasi penuh

 

Kelakuan Memandu

 

Perbezaan 'Timing Belt' dan 'Timing Chain'

 

Lokasi dan kelakuan memandu anda juga memainkan peranan dalam memilih minyak yang sesuai untuk digunakan. Keadaan persekitaran yang berbeza (seperti iklim panas atau sejuk, jalan raya atau jalan berbatu, dan lain-lain) boleh menyebabkan masalah yang berbeza untuk kereta anda.

Secara umumnya, penggantian minyak enjin bergantung kepada seberapa kerap, sejauh mana, dan jenis landskap apa kereta itu digunakan. Jika kereta kerap digunakan atau sering dipandu di kawasan berbatu, minyaknya perlu diganti lebih awal.

Walau bagaimanapun, walaupun kereta jarang digunakan atau dipandu di jalan biasa, minyak masih perlu diganti mengikut jadual servis untuk mengelakkan sebarang kerosakan pada enjin.

 

Jenis Minyak Enjin

Terdapat tiga jenis minyak enjin yang dijual – minyak mineral, separa sintetik, dan sepenuhnya sintetik. Setiap jenis minyak mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.

Oleh itu, adalah penting untuk menyelidik faktor seperti tahap kelikatan, suhu, rintangan terhadap sedimentasi (keladak), dan ketahanan, sebelum membuat keputusan.

 

Tahap Kelikatan

Apabila membandingkan minyak enjin, anda mungkin akan menjumpai kod (gabungan nombor dan huruf) yang terdapat pada label pembungkusan. Kod-kod ini merujuk kepada tahap kelikatan dan pengukuran ketahanan minyak enjin

  • Nombor pertama yang berakhir dengan huruf ‘W’ merujuk kepada aliran minyak pada suhu sejuk atau semasa enjin dihidupkan
  • Nombor kedua merujuk kepada aliran minyak semasa suhu operasi normal

Minyak dengan kelikatan rendah lebih mudah mengalir untuk melindungi bahagian-bahagian enjin pada suhu yang lebih sejuk. Minyak enjin dengan kelikatan tinggi pula biasanya melindungi enjin dengan lebih baik pada suhu yang lebih tinggi.

 

Minyak Enjin Sintetik vs Semula Jadi, Yang Mana Lebih Baik?

 

Black Mineral Engine Oil

Minyak mineral hitam ialah jenis pelincir yang diperolehi daripada petroleum mentah. Ia tidak mengandungi sebarang tambahan sintetik dan lebih ekonomi berbanding minyak sintetik.

Walaupun lebih murah, minyak mineral hitam memerlukan penggantian lebih kerap kerana jarak tempuh yang disyorkan adalah sekitar 5,000 km.

Minyak mineral hitam lebih sesuai untuk kereta lama berbanding kenderaan prestasi tinggi atau yang jarang digunakan. Ia adalah pilihan yang lebih berpatutan berbanding minyak separa sintetik atau sepenuhnya sintetik.

Semi-Synthetic Engine Oil

Minyak enjin separuh sintetik dihasilkan dengan mencampurkan minyak mineral hitam dan minyak sintetik. Ia lebih padat daripada minyak sintetik sepenuhnya dan diformulasikan khas untuk memberikan perlindungan enjin yang lebih baik.

Jarak tempuh yang disyorkan untuk minyak enjin separuh sintetik adalah kira-kira setiap 7,000 hingga 8,000 km.

Minyak enjin separuh sintetik menawarkan prestasi yang lebih baik daripada minyak mineral hitam dengan harga yang lebih berpatutan berbanding minyak enjin sintetik sepenuhnya. Ia popular di kalangan pemilik kereta yang mencari kombinasi prestasi dan ekonomi untuk pemanduan harian.

 

Full Synthetic Engine Oil

Minyak enjin sintetik hitam sepenuhnya dihasilkan secara eksklusif daripada bahan sintetik dan tidak mengandungi sebarang minyak mineral hitam.

Minyak hitam ini tahan lebih lama dan memberikan perlindungan enjin yang sangat baik. Jarak tempuh yang disyorkan untuk minyak enjin sintetik hitam sepenuhnya adalah setiap 10,000 km.

Walaupun ia mungkin lebih mahal berbanding pilihan lain, minyak ini menawarkan manfaat jangka panjang untuk kereta moden dengan enjin yang kuat.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *