Hibrid atau Petrol? Mana Satukah Pilihan Anda

Memilih kereta memang boleh menjadi keputusan yang sukar, terutamanya bagi sesiapa yang baru membeli kereta untuk kali pertama. Memahami keperluan peribadi dan gaya hidup adalah kunci untuk membuat pilihan yang tepat antara kereta petrol dan kereta hibrid.

Tiada kira jenis kereta yang anda pertimbangkan, setiap jenis mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang perlu anda pertimbangkan sebelum membuat pilihan. Berikut adalah beberapa faktor utama yang boleh anda pertimbangkan apabila memilih di antara kedua-dua jenis kereta tersebut.

 

 

Kebaikan Kereta Petrol

 

Purata harga yang luas
Untuk memulakan, salah satu manfaat utama kereta petrol ialah ia tersedia dalam pelbagai harga. Ini menjadikannya mudah diakses oleh sesiapa sahaja yang ingin membeli kereta.

Tambahan pula, anda tidak perlu risau tentang harga permulaan yang tinggi apabila membeli kereta petrol kerana tidak kira jenis kereta apa yang anda cari, akan sentiasa ada model atau jenama yang berharga dalam bajet anda.

 

Cepat Dan Pantas

Satu lagi sebab kereta petrol lebih popular adalah kerana prestasi dan kelajuan yang lebih tinggi. Kereta petrol lebih responsif dan memberikan pengalaman pemanduan yang lebih menyeronokkan serta berprestasi tinggi.

Selain itu, terdapat pelbagai alat ganti aftermarket yang tersedia untuk enjin petrol, membolehkan pemilik kereta meningkatkan kuasa dan prestasi kereta mereka. Juruteknik dan mekanik yang berpengalaman dalam enjin petrol juga mudah ditemui, memudahkan penyelenggaraan dan penambahbaikan kenderaan.

 

Isi Minyak Di Mana-mana

Anda boleh menemui stesen petrol di hampir mana-mana sahaja, menjadikan kereta petrol pilihan yang ideal untuk perjalanan jarak jauh kerana mudah untuk mengisi minyak, sama ada di dalam negara mahupun di luar negara.

Selain itu, dengan kecekapan enjin petrol yang semakin meningkat pada hari ini, anda dapat menikmati lebih banyak jarak perjalanan dengan setiap isian, berbanding dengan sebelum ini. Ini adalah satu lagi kelebihan yang membuat kereta petrol tetap relevan dan menguntungkan dalam zaman moden ini.

 

Keburukan Kereta Petrol

 

Harga Bahan Api Tidak Stabil

Salah satu kelemahan utama bagi kereta petrol adalah ketidakstabilan harga bahan api. Di Malaysia, harga petrol dikemas kini setiap minggu, memerlukan kesedaran yang berterusan bagi pemilik kereta untuk menguruskan kos pengendalian.

Memerlukan Penyelenggaraan Berkala

Memastikan kereta petrol anda berfungsi tanpa masalah memerlukan penyelenggaraan yang berterusan. Ini penting kerana enjin pembakaran dalam (ICE) mempunyai banyak bahagian bergerak yang mengalami tekanan tinggi semasa operasi.

Tanpa penyelenggaraan yang berkala, bahagian-bahagian dalam enjin mungkin akan mengalami penurunan kualiti lebih cepat disebabkan oleh pemakaian dan keausan, yang boleh membawa kepada kos pembaikan yang tinggi atau keadaan yang tidak selamat semasa memandu.

 

Kenderaan EV jadi faktor baru dalam perancangan bekalan elektrik negara | WapCar

 

Kebaikan Kereta Hibrid

 

Kecekapan Bahan Api

Apabila bercakap tentang kereta hibrid, mereka biasanya disenangi oleh ramai kerana kecekapan bahan api mereka. Terdapat tiga jenis kereta hibrid – Mikro Hibrid yang menggunakan sistem “start-stop” yang dipacu sepenuhnya oleh enjin pembakaran dalam (enjin petrol), Hibrid Ringan (MHEV) yang mempunyai motor elektrik dalam sistem pemanduannya untuk membantu enjin pembakaran dalam meningkatkan kenderaan semasa memecut, dan Hibrid Penuh (PHEV) yang mempunyai motor elektrik dan enjin pembakaran dalam yang bekerja bersama.

Kereta hibrid penuh dikatakan dapat menjimatkan lebih daripada 20 peratus penggunaan bahan api berbanding dengan kereta petrol konvensional kerana ia beroperasi dengan kombinasi enjin petrol dan motor elektrik yang didukung oleh bateri besar. Ini bermakna anda boleh memandu menggunakan tenaga elektrik murni untuk jarak yang ditetapkan sebelum enjin pembakaran mengambil alih untuk berkongsi beban.

Ini menjadikannya pilihan yang sangat menarik untuk pembeli kereta terutamanya apabila tinggal di kawasan bandar dan dalam keadaan harga petrol yang tidak stabil.

 

Hebat untuk Pemanduan Bandar

Kereta hibrid berfungsi dengan menggunakan motor elektrik mereka terlebih dahulu apabila bergerak dari keadaan berhenti atau pada kelajuan yang lebih rendah. Dalam kesesakan lalu lintas berhenti-start, anda akan mengandalkan motor elektrik sehingga bekalan bateri habis, selepas itu enjin petrol mengambil alih atau semasa memandu pada kelajuan yang lebih tinggi.

Motor elektrik juga menyediakan pemecutan yang lebih baik berbanding enjin pembakaran tradisional. Ini menjadikan kereta hibrid sangat sesuai untuk keadaan pemanduan bandar dengan keadaan lalu lintas “stop and go” yang kerap berlaku.

Selain itu, penggunaan motor elektrik memberikan pengalaman pemanduan yang lebih lancar kerana kurang tenaga yang terbuang. Semasa membrek dan memecut, tenaga yang dihasilkan ditangkap dan digunakan semula untuk mengecas semula bateri dalam proses yang dipanggil pengereman regeneratif.

 

Tiada Kebimbangan Jangkauan

Berbanding dengan kenderaan sepenuhnya elektrik yang bergantung pada tenaga elektrik untuk berfungsi, kereta hibrid memanfaatkan kedua-dua motor elektrik dan enjin petrol untuk menggerakkan kenderaan. Apabila bateri elektrik rendah, enjin petrol secara automatik mengambil alih untuk memastikan kenderaan dapat terus bergerak. Ini memberi ketenangan fikiran kepada pemilik kereta hibrid, kerana mereka tidak perlu bimbang tentang keperluan untuk segera mencari stesen cas atau stesen minyak dalam situasi yang genting.

Kelebihan lain kereta hibrid adalah kos pengisian semula yang lebih rendah berbanding kereta petrol konvensional. Sebagai contoh, dengan menggunakan Toyota Corolla Cross Hybrid sebagai perbandingan, kos mengisi penuh tangki petrol 36 liter dengan RON95 hanya sekitar RM73.80. Manakala untuk Honda HR-V E yang menggunakan tangki 50 liter, kos untuk mengisi penuh dengan RON95 adalah sekitar RM102.50.

Penggunaan yang ekonomikal kereta hibrid juga dapat dilihat dalam vlog perjalanan jalan raya oleh Autobuzz, di mana Toyota Corolla Cross Hybrid mampu menempuh perjalanan dari Selangor ke Ipoh dan Pulau Pinang dengan hanya menggunakan satu tangki penuh bahan api. Walaupun tiba di Pulau Pinang, mereka masih mempunyai seperempat tangki bahan api yang tersisa, menunjukkan kecekapan yang luar biasa untuk sebuah SUV.

 

Kelemahan Kereta Hibrid

 

Mahal untuk Dibeli

Masuk ke dalam arena kereta hibrid agak sukar bagi ramai orang kerana mereka secara amnya lebih mahal untuk dibeli. Mereka dibina untuk menjadi lebih kompleks berbanding kereta petrol konvensional dan juga dilengkapi dengan lebih banyak teknologi daripada yang biasa anda lihat dalam kereta petrol.

 

Penggantian Bateri Mahal

Untuk melengkapkan gambaran, satu perkara yang perlu difikirkan oleh pemilik kereta hibrid adalah kos penggantian bateri kereta apabila perlu. Penggantian bateri kereta hibrid boleh menjadi satu belanja besar, sering kali mencatatkan belanja beribu-ribu ringgit. Proses ini juga memerlukan kemahiran khusus untuk memastikan kereta tidak rosak semasa proses penggantian bateri.

Sebagai contoh, bateri untuk Toyota Prius dijangka tahan antara lapan hingga sepuluh tahun, bergantung kepada penggunaan. Jika bateri perlu diganti, anda boleh mengharapkan belanja sekitar RM7,000 untuk bateri yang baru, tanpa termasuk caj buruh yang mungkin menambah kepada belanjaan keseluruhan.

Walau bagaimanapun, bagi pemilik kereta hibrid yang baru, tidak perlu risau tentang kos ini dalam masa terdekat. Ia adalah penting untuk merancang dan membuat penyelenggaraan yang betul bagi bateri untuk memaksimumkan jangka hayatnya dan mengurangkan keperluan untuk penggantian yang mahal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *