Perjalanan tol PERCUMA di semua lebuh raya untuk Hari Raya 2024

Dalam menyambut kedatangan Hari Raya Aidilfitri yang semakin dekat, Kementerian Kerja Raya telah mengumumkan bahawa perjalanan tanpa tol akan disediakan di semua lebuh raya dari 8 hingga 9 April 2024.

Pengecualian tol tanpa bayaran ini akan diberikan kepada semua kenderaan Kelas 1 (kenderaan persendirian), bermula dari 12.01 pagi pada 8 April 2024 sehingga 11.59 malam pada 9 April 2024.

Ketetapan ini akan berkuatkuasa di semua plaza tol, kecuali di dua lokasi tertentu – Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Tanjung Kupang, Johor.

 

free highway toll hari raya 2024

 

Menurut Menteri Kerja, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, “Keputusan ini telah dibuat semasa mesyuarat Kabinet pada 7 Februari, dengan tujuan untuk meraikan semua warganegara, khususnya komuniti Islam, yang menyambut Aidilfitri, dan sebagai tanda perhatian serta kegembiraan bersama dengan semua rakyat Malaysia.”

Dijangkakan juga bahawa bilangan kenderaan akan meningkat kepada 2.46 juta sehari semasa tempoh perjalanan tanpa tol ini. Bagi mengelakkan kesesakan besar-besaran, rakan pengguna jalan raya juga dinasihatkan untuk mengikuti jadual penasihat waktu perjalanan (TTA).

Satu lagi strategi yang akan digunakan untuk menangani kesesakan adalah pengaktifan Lorong Cerdik di 18 lokasi berbeza di Lebuhraya PLUS. Harapannya, semua pengguna lebuhraya termasuk penunggang motosikal dapat mengenali lokasi Lorong Cerdik baru ini sempena Hari Raya ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *