5 Jenis Cedera Yang Boleh Berlaku Akibat Daripada Beg Udara Yang Pemandu Perlu Ketahui?

Beg udara merupakan salah satu fitur keselamatan yang kritikal dalam kenderaan, terutamanya kereta. Fungsi utamanya adalah untuk memastikan keselamatan pemandu dan penumpang ketika berlaku kemalangan. Beg udara bertanggungjawab melindungi kepala, leher, dan dada daripada hentakan yang kuat ke arah papan pemuka, stereng, atau cermin depan apabila kenderaan terlibat dalam perlanggaran depan.

Walaupun beg udara direka untuk menjadi penyelamat bagi orang ramai, ia juga boleh menyebabkan kecederaan. Oleh itu, adalah penting bagi semua pemandu untuk memahami tentang beg udara ini dan mengelakkan kemalangan yang mungkin mengaktifkannya. Artikel ini akan membincangkan lima kecederaan paling biasa yang dialami individu akibat daripada penggunaan beg udara semasa kemalangan.

 

 

Kecederaan Muka

Kecederaan muka akibat daripada beg udara adalah sangat biasa kerana kedudukan beg udara yang berhampiran dengan muka. Apabila beg udara dipicu semasa kemalangan, ia boleh menyebabkan patah tulang pada bahagian muka yang rapuh.

Selain itu, mata, hidung, dan bibir anda juga berisiko untuk mengalami lebam dan kecacatan kekal seperti kebutaan, bergantung kepada keparahan kemalangan tersebut. Gegaran juga boleh berlaku apabila kepala terhentak dengan beg udara.

 

 

Kecederaan Leher Dan Belakang

Beg udara berperanan dalam menghalang badan daripada terhumban ke hadapan secara tiba-tiba semasa kemalangan. Namun, tindakan ini juga boleh menyebabkan kecederaan kepada bahagian badan seperti leher dan belakang.

Semasa berlakunya perlanggaran secara langsung, kemungkinan besar terdapat kecederaan pada leher atau terkehel yang disebabkan oleh kerosakan pada tisu lembut di kawasan tersebut. Tulang belakang serviks juga terdedah kepada kesan beg udara yang boleh menyebabkan kekejangan dan kesakitan di bahagian belakang.

 

Kecederaan Dada

Pelepasan beg udara adalah tindakan yang pantas dan kuat, sering kali sukar untuk dikawal. Cara ini ditetapkan untuk mengurangkan impak kemalangan yang boleh berisiko nyawa terhadap pemandu dan penumpang di tempat duduk hadapan.

Apabila beg udara berlanggar dengan badan pemandu yang sedang bergerak, dada terdedah kepada kecederaan. Tulang di dada mungkin patah, kulit mungkin menjadi lebam, dan tisu lembut boleh mengalami kerosakan.

 

Terbakar

Satu lagi jenis kecederaan biasa yang disebabkan oleh kelajuan pelepasan beg udara adalah luka bakar. Luka kecil pada permukaan muka dan lengan adalah perkara biasa kerana mereka terdedah secara langsung kepada beg udara yang tajam.

Kulit di leher dan dada juga boleh mengalami luka bakar. Kerana beg udara kebanyakan diperbuat daripada fabrik nilon tenunan, ia boleh menyebabkan geseran yang berpotensi mencetuskan luka bakar pada kulit.

Kecederaan Dalaman

Selain kecederaan luaran yang dinyatakan di atas, beg udara juga boleh menyebabkan kecederaan dalaman. Bahan kimia yang dilepaskan semasa penggunaannya boleh merengsakan paru-paru dan kulit (dermatitis beg udara) serta menyebabkan serangan asma.

Tekanan yang berlebihan pada perut boleh mengakibatkan kecederaan pada organ dalaman seperti hati, limpa, paru-paru, dan jantung. Lebam dalaman atau pendarahan dari beg udara juga boleh berlaku.

 

Berhati-hati Dengan Kecederaan Beg Udara

Kecederaan yang disebabkan oleh beg udara adalah serius dan tidak boleh dianggap remeh. Terdapat kes-kes yang telah direkodkan yang mengakibatkan kematian akibat kecederaan dari penggunaan beg udara ini.

Oleh itu, adalah penting untuk selalu mengutamakan keselamatan diri dan orang yang anda sayangi dengan mengelakkan kemalangan. Pemanduan yang berhati-hati adalah kunci untuk memastikan bahawa beg udara tidak menyebabkan kecederaan yang tidak diingini kepada pemandu dan penumpang.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *